Skötselråd för luftplantor (tillandsia)

Luftplantor eller airplants, som tillhör familjen Tillandsia, anses vara en av de enklare växterna att ta hand om. De är tåliga och kräver inte så mycket. De får sin näring genom luften och behöver ingen jord. Till skillnad från många växter som behöver en specifik biotop är airplants en otroligt anpassningsbar planta och som hittas i mängder av av olika miljöer i allt från torra ökenlandskap till regnskogar med höga luftfuktighet.

 

LJUS

Luftplantor föredrar ljusa platser med indirekt solljus. Det går även bra att använda artificiellt växtlljus. Direkt solljus kan bränna topparna, speciellt om bladen är tunna. Sorter med tjocka blad passar därför bättre i fönster med direkt solljus. Generellt kan en säga att desto ljusare bladen är desto mer solljus vill den ha och vice versa.

 

LUFT

Bra luftcirkulation är viktigt för att växten ska trivas. Om du har din luftplanta I en sluten glasbox är det bra om du lämnar locket öppet då och då. Tänk även på att den måste torka upp helt efter vattning innan du placerar den I glasboxen. Annars kan röta uppstå, vilket är en av de vanligaste orsakerna till att luftplantor dör. 

 

VATTEN

En kan lätt tro att luftplantor bara behöver luft för att leva men riktigt så är det inte. De behöver också vatten. Det finns några olika tillvägagångssätt att ge dem vatten och du får prova dig fram vad som passar dig och dina plantor bäst. Ett enkelt sätt att ge dem vatten är att spraya dem en eller ett par gånger i veckan. Men det funkar lika bra, om inte bättre, att ge dem ett bad en gång i veckan. De kan bada i allt från 20 minuter till flera timmar. Observera att du måste lägga plantan upp och ner och låta den torka upp ordentligt efter badet. Om det finns kvar vatten mellan bladen kommer röta uppstå och plantan dör. Under vinterhalvåret brukar vi ge dem ett bad på ett par timmar varannan/tredje vecka på morgonen.

 

TIPS & TRICKS

En pigg luftplanta har öppna, "spänstiga" blad medan en uttorkad drar ihop sig med "lockiga" blad. Så, om din luftplanta ser törstig ut bör du lägga den i ett bad I några timmar. Glöm inte att låta den torka upp ordentligt efter badet. Du kan även ge dem lite näring. Det finns airplant-näring, men om du inte hittar det går det bra med orkidéenäring. Vi har även sett att akvarievatten är omtyckt bland luftplantorna, så om du av en händelse har ett akvarium kan du låta dem bada där.

 

GROOMING

Äldre blad som ser tråkiga ut kan du försiktigt dra bort. Nya blad växer upp i mitten av plantan. Solbrända toppar kan du klippa bort. 

 

SKOTT

Om du har tur kommer din luftplanta så småningom producera nya små skott som tittar fram vid basen av plantan. När skottet blivit ⅓ av moderplantan kan du försiktigt separera den om du vill, men det går lika bra att låta den vara kvar.

 

OM DU HAR NÅGRA FRÅGOR

Kontakta oss på shop@aeroteket.com

Airplants är sociala små varelser som käkar damm till frukost. Skaffar du en liten armé av airplants kan de tillsamman förbättra luften i ditt hem. Ge din airplant ett namn och diskutera världsproblemen, du kommer inte få ett enda motargument!