Allt du behöver veta om Tillandsia

Allt du behöver veta om Tillandsia

Tillandsia, även kallat airplants eller luftplantor på svenska, är tacksamma växter att inreda hemmet med. Förutom att de är tåliga och renande kräver de ingen jord, utan lever på luft och vatten. Hos Aeroteket kan du köpa tillandsia online!

Intresset för luftplantor växer och det är enkelt att förstår varför. Fördelarna är många, de är snygga, lättskötta och kan placeras var du vill. Luftplantor är i genomsnitt stora som en handflata, de tar inte ett helt rum i anspråk utan fungerar som en levande inredningsdetalj. Eftersom de inte behöver jord går de att placera var du vill. Med olika kreativa tillbehör kan du bygga ut intrycket av plantorna och integrera dem på fyndiga sätt med din inredning – du kan exempelvis placera de jordfria växterna i en snäcka, favoritskål eller hänga upp dem i en glaskula.

 

Inred med luftplantor

Du har köpt hem några airplants online från oss och nu ska du bara komma på var du ska ha dem. Här kommer några korta tips för att sätta igång din fantasi. Om du har några tips själv, får du gärna tagga oss på Instagram, så delar vi det i vårt flöde också!

Ett sätt är att placera din luftplanta i en glasbehållare eller att binda en ampel. Enkelt och kul att göra! Gillar du loppisar och second hand är annars ett pro-tip att hitta lite fin keramik som du kan placera dina airplants i.

Har du barn hemma kan ni tillsammans skapa hållare av exempelvis papier-maché till plantan. För övrigt kan du öka barnens naturintresse genom att placera växterna på roliga sätt i deras rum.

Till sist rekommenderar vi så klart att spana in vår hemsida. Där kan du hitta både hållare som är speciellt framtagna för airplants men även andra tillbehör som funkar finfint tillsammans med växterna. Spana till exempel in vår fina trähållare som det också ingår en luftplanta. 

 

Tillandsia är inte giftiga

Luftplantor är det perfekta valet för de som har små barn och djur hemma. Växterna är djurvänliga och om man vill låta ett barn ta hand om en lättskött och giftfri planta är dessa luftväxter en bra start.

Luftplantor är epifyter. En epifyt är en växt som växer på en annan växt, till exempel på en trädgren, utan att ta näring eller vatten från den. Den är alltså ingen parasit och tillandsian använder sina rötter för att förankra sig själv och inte på grund av att den behöver näring. De får istället sina näringsämnen från partiklar i luften och vatten från regn och dagg.

Tillandsia (luftplantor) är medlemmar i familjen Bromeliad vilket gör dem till nära kusiner till ananasväxten. En lättskött och giftfri planta är till exempel Stricta.

 

 

Tillandsia är en luftrenande växt

Luftplantor använder trikomer för att absorbera näringsämnen och fukt från luften. Mikroskopiskt ser trikomer ut som små koppar som öppnas och stängs för att absorbera och behålla fukt. Du kanske märker att vissa luftplantor är mer “ludna” än andra, och det beror på trikomerna. Dessa luddiga växter har anpassat sig för att ha fler trikomer som svar på torrt klimat och miljöförhållanden.

Luftplantor är unika genom att de använder CAM-fotosyntes för att utbyta gaser och "andas" därför på natten. Det skiljer sig från de flesta växter som gör detta under dagen, och använder solljus för fotosyntes.

Tillandsia finns i många varierande klimatzoner och miljöer; från fuktiga regnskogar till höga molnskogar, öknar, kuster och bergssidor. Eftersom de finns i så olika klimat har de anpassat sig för att trivas i dessa ibland tuffa miljöer.

På grund av dessa speciella egenskaper är luftplantor också bra på att rena luften från föroreningar. Som godis för dem! Namnam. Ett tips är att inreda med Spansk mossa som förbättrar luften i ditt hem.

 

 

Hur sköter man luftväxter?

Som namnet antyder lever luftväxter på partiklar i luften och de absorberar fukt genom bladen istället för genom rötterna. Luftväxter lever inte enbart på luft, de behöver vatten också. Du vattnar genom att bada dem ungefär en halvtimme varannan vecka eller sprayduscha vatten över dem en, eller ett par gånger, i veckan beroende på årstid. Alla blad växer upp från basen av plantan och det bildas naturliga fickor mellan bladen. Vid vattning är det därför viktigt att låta plantan torka ut så att det inte bildas röta i roten på grund av vattenansamling. Skaka försiktigt av överflödigt vatten från växten och lägg den upp och ner tills den har torkat ordentligt.

Majoriteten av luftplantorna trivs bäst med hög luftfuktighet och indirekt solljus. Därför är en perfekt plats t ex i närheten av ett stort fönster i badrummet. Plantorna gillar även luftrörelse. Om du väljer att ha plantan i en stängd behållare är det viktigt att låta locket stå öppet ibland.

Luftplantorna får gärna också flytta in i sovrummet – köket, hallen och vid middagsbordet fungerar också utmärkt om det finns indirekt solljus. Plantor som är större, ljusare och har kraftigare blad tål mer direkt solljus medan de mindre och mörkare kan bränna topparna på bladen. Under rätt förhållanden kan luftplantorna leva i över 10 år.

Airplants är sociala små varelser, som lever på partiklar i luften, och som samtidigt hjälper till att rensa luften. Ge gärna dina plantor ett namn och prata med dem regelbundet eftersom de tycker om att ha många vänner och älskar att bli omhändertagna! Placera din airplant på ett av våra tillbehör för att lätt kunna placera den i ditt hem.

 

Köpa luftplantor online

Aeroteket säljer både airplants (dvs luftplantor) och tillbehör samt annan egendesignad inredning. Något vi har gjort sedan 2015 och då var först sälja dessa i Sverige. Genom åren har vi samlat på oss massor av kunskap och skulle nästan kunna kalla oss experter! Hos oss hittar du ett blandat sortiment som varieras efter tillgång. Vi strävar efter att ha ett föränderligt utbud, ibland har vi spansk mossa och ibland får vi in stora xerographicas. Viktigt för oss är att plantorna håller hög kvalitet.Trots vår noggranhet kan vi aldrig veta hur länge en airplant lever i ditt hem. Det beror på varje individs egenskaper dvs både växten och människan (du alltså) som tar hand om den. Vissa plantor behöver exempelvis duschas oftare än vad vi trodde från början. Vissa är inte lika lättskötta under vintern, på grund av för lite solljus och torr inomhusluft, medan andra är väldigt tåliga växter. Xerographica är ett exempel på en tålig tillandsia.

Vi har valt att fokusera på de lite mer lättskötta och tåliga plantorna i vår webbshop och man får helt enkelt prova sig fram vad som passar bäst för just din airplant. Du är alltid välkommen att höra av dig om du behöver tips och ytterligare skötselråd för dina plantor.

Här kan du hitta mer information om växterna!