Tillandsia Xerographica

Tillandsia Xerographica

När vi först upptäckte luftplantor föll vi för att de var så annorlunda jämfört med vanliga krukväxter. Dessa små krabater såg nästan utomjordiska ut och fyllde ingen som helst funktion förutom att vara ett udda komplement till ditt kuriosakabinett, förlåt, ditt hem. Kanske för att de var relativt små, jämfört med krukväxter, och inte behövde någon jord och faktiskt inte var gjorda av plast och dessutom kan placera de nästan var man vill, bara fantasin sätter gränsen så att säga.

 I vilket fall som helst så blev Tillandsia Xerographica snabbt en favorit hos oss, mycket på grund av dess symmetriska form och att den är så mycket större än de andra. Men vänta här nu! Gillade vi inte luftplantor för att de var så små? Jo, men, alltså… vi gillar stora luftplantor också, liksom. Man kan ju inte favorisera ett barn framför det andra.

 Anyway. T. Xerographica har fått sitt namn från de grekiska orden xeros ("torr) och graphia ("skrivande") och har sitt ursprung i Mexiko, Guatemala och El Salvador. Denna ståtliga och stora luftplanta kännetecknas av sin sfäriska form och ljusgröna styva blad.

 


På grund av sin form är den en favorit bland florister och designers inom inredning och till och med i bröllopsbuketter. Deras imponerande storlek och sfäriska form har till och med inspirerat bruden att använda dem på egen hand som ett enkelt, modernt alternativ till en hel bukett.

 


Dessa rejäla luftplantor behöver något mindre vatten än andra luftplantor och klarar sig bra med en spraydusch eller ett snabbt dopp snarare än långvariga bad. Xerographica är också en av få Tillandsia som klarar av direkt solljus. Naturligtvis bör skötseln av din Xerographica och vattningen anpassas beroende på ditt hem och var du har den. Läs fler skötselråd.

Även om det tar tid så kommer den, med lite tur, att blomma och föröka sig. När den blommar producerar den en imponerande blomma med gula och röda färger. Utomjordiskt vackert!

Älskar du Xerographica lika mycket som vi gör? Hur skulle du dekorera med den? Du kanske vill lägga till en Xerographica till din samling?