Skötselråd Airplants

Skötselråd Airplants


Som namnet antyder lever luftplantor på partiklar i luften och de absorberar fukt genom bladen istället för genom rötterna. Luftplantor lever inte enbart på luft, de behöver vatten också. Du vattnar genom att bada dem ungefär en halvtimme varannan vecka eller spraya vatten över dem en, eller ett par gånger, i veckan. Alla blad växer upp från basen av plantan och det bildas naturliga fickor mellan bladen. Vid vattning är det viktigt att låta plantan torka ut så att det inte bildas röta på grund av vattenansamling. Skaka försiktigt av överflödigt vatten från växten och lägg den upp och ner tills den har torkat ordentligt.

Majoriteten av luftplantorna trivs bäst med hög luftfuktighet och indirekt solljus. Därför är den optimala platsen i närheten av ett stort fönster i badrummet. Plantorna gillar även luftrörelse. Om du väljer att ha plantan i en stängd behållare är det viktigt att låta locket stå öppet ibland.

 Luftplantorna får gärna också flytta in i sovrummet – köket, hallen och vid middagsbordet fungerar också utmärkt om det finns indirekt solljus. Plantor som är större, ljusare och har kraftigare blad tål mer direkt solljus medan de mindre och mörkare kan bränna topparna på bladen. Under rätt förhållanden kan luftplantorna leva över 10 år.