Fem fakta om luftplantor

Fem fakta om luftplantor

Luftplantor finns i mängder av storlekar, färger och texturer. Gillar du luftplantor, som är några av de mest unika och intressanta växterna som finns, och har lust att lära dig mer så ska du läsa vidare. I vårt blogginlägg har vi samlat fem intressanta fakta om luftväxter.

 

1.

Luftplantor är epifyter. En epifyt är en växt som växer på en annan växt, som t ex en trädgren utan att ta näring eller vatten från den. Det är alltså ingen parasit och den  använder sina rötter för att förankra sig själva snarare än för näringsupptag. De får sina näringsämnen från luften, regnet och dagg.

     

  2.

  Tillandsia (luftplantor) är medlemmar i familjen Bromeliad vilket gör dem till nära kusiner till ananas.

   

   3.

   Luftplantor använder trikomer för att absorbera näringsämnen och fukt från luften. Mikroskopiskt ser trikomer ut som små koppar som öppnas och stängs för att absorbera och behålla fukt. Du kanske märker att vissa luftplantor är mer “ludna” än andra, och det beror på trikomerna. Dessa luddiga växter har anpassat sig för att ha fler trikomer som svar på torrt klimat och miljöförhållanden.

       

   Salsero35, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

   4.

   Luftplantor är unika genom att de använder CAM-fotosyntes för att utbyta gaser och "andas" på natten, vilket skiljer sig från de flesta växter som gör detta under dagen, och använder solljus för fotosyntes.

    

    

   5.

   Tillandsia finns i många klimat och miljöer från fuktiga regnskogar, höga molnskogar, öknar, kuster och bergssidor. Eftersom de finns i så olika klimat har de anpassat sig för att trivas i dessa ibland tuffa miljöer.