Att inreda med airplants

Att inreda med airplants

Airplants är ett populärt samlingsnamn för växter som tillhör släktet Tillandsia. Dessa växter är unika eftersom de inte behöver jord för att överleva, utan tar upp näring och vatten från luften. Det gör dem till perfekta växter att inreda med, eftersom de kan placeras nästan var som helst och ger ett levande och grönt inslag i hemmet.

I det här inlägget ska jag ge dig några tips på hur du kan använda airplants för att skapa en trendig och personlig atmosfär i ditt hem. Du kommer också att få lära dig mer om hur du sköter om dessa tåliga och renande växter.

 

Hur kan man inreda med airplants?

Det finns många kreativa sätt att inreda med airplants. Eftersom de inte behöver jord kan du fästa dem på olika underlag, som stenar, träbitar, metallnät eller ramar. Du kan också hänga dem i luften med hjälp av snören, kedjor eller fiskelina. Eller varför inte lägga dem i en vacker glasbehållare, som en terrarium eller en ampel?

Airplants passar bra i alla rum, men de trivs extra bra i badrum och kök där luftfuktigheten är hög. De gillar också ljusa platser utan direkt solljus. Om du vill ha dem längre in i ett rum kan du använda en växtlampa för att ge dem extra ljus.

Airplants finns i många olika former, färger och storlekar. Du kan välja att ha en enda stor planta som blir ett blickfång, eller flera mindre som bildar en grupp. Du kan också blanda olika sorter för att skapa kontrast och variation. Det finns inga regler för hur du ska kombinera airplants, det är bara din fantasi som sätter gränserna.

 

Hur sköter man om airplants?

Airplants är lättskötta växter som inte kräver mycket omsorg. Det viktigaste är att ge dem vatten regelbundet. Det finns två sätt att vattna airplants: antingen sprayar du dem med en blomspruta ett par gånger i veckan, eller så låter du dem ligga i en skål med vatten i 20-30 minuter varannan vecka. Efter vattning ska du låta dem torka ordentligt innan du lägger tillbaka dem på sin plats.

Om din airplant mår bra kan den producera nya skott som växer ut från basen. Dessa kan du antingen låta vara kvar eller klippa av när de är ungefär en tredjedel så stora som moderplantan. Du kan sedan plantera om dem på ett nytt underlag eller ge bort dem till någon annan som vill ha en airplant.

 

Var kan man köpa airplants?

Airplants har blivit allt mer populära de senaste åren och går att hitta i många välsorterade blomsterbutiker och trädgårdscentrum. Du kan också beställa dem online från olika webbshoppar som specialiserar sig på dessa växter. Priset varierar beroende på storlek och sort, men brukar ligga mellan 50 och 200 kronor per planta.

 

Sammanfattning

Airplants är fantastiska växter att inreda med, eftersom de är tåliga, luftrenande och kräver ingen jord. Du kan placera dem nästan var som helst och skapa din egen unika stil.